DE TUINKAMER

Dagbesteding in onze bosrijke en gezellige omgeving is een beleving die mensen motiveert en stimuleert. In tegenstelling tot iemand die passief thuis zit en alleen maar wordt verzorgd, zorgen we voor zelfinitiatief bij hulpbehoevenden en geven we de dagen weer ritme en een positieve invulling. Zo gaan we ook vereenzaming tegen. Tegelijkertijd ontlasten we de mantelzorgers door een of meer dagdelen hun verantwoordelijkheid over te nemen.

Ouderen zitten vaak de hele dag alleen en passief thuis. Hun enige 'hoogtepunten' van de dag zijn de komst van de thuiszorg en tafeltje dekje. Onze dagbesteding is echt een uitje en gericht op beleving en actief samen bezig zijn. In een bosrijke omgeving met oude grote bomen is onze gezellige Tuinkamer - in de stijl van vervlogen tijden - het middelpunt. Het ouderwets gestookte fornuis, nostalgisch keukengerei en andere gebruiksvoorwerpen van vroeger leveren meteen volop gespreksstof op voor de senioren: 'Dat hadden we vroeger thuis ook...'. Herinneringen herleven en je ziet de sprankeling in hun ogen. Bij ons geen 'doorsnee' programma; alles mag, niets moet.

Actief op eigen tempo

De dames kunnen aan de slag met keramiek of maken een bloemstuk met de snijbloemen uit eigen tuin, ze gaan tuinieren en samen koken. De heren kunnen de stofjas aandoen en gaan in de hobbyschuur aan de gang met hout- en andere knutselmogelijkheden. Daar staan een werkbank en ambachtelijk gereedschap. Ze vinden het prachtig! Maar alle andere wensen zijn natuurlijk ook mogelijk.

Deze doe-activiteiten leiden vaak tot nieuwe ideeën en passies. De succeservaringen die de ouderen beleven zijn erg belangrijk in het proces van ouder worden met beperkingen. 

De zelfgemaakte producten worden via lokale winkeltjes verkocht. De opbrengsten investeren we in nieuwe knutselmaterialen, bloemzaden of gezellige uitstapjes.

Samen aan tafel

In de huiskamer spelen we samen spelletjes, we knutselen, en we genieten van een ontspannende lezing of muziekvoorstelling die een vrijwilliger geeft. We bereiden hier samen de lunch voor met zelf verbouwde en geoogste producten uit onze moes- en kruidentuin. Het samen koken en bakken is een groot plezier op het oude fornuis met originele oude pannen en potten. Het brengt veel herinneringen en oude recepten naar boven; zo leren we van elkaar.

Alle zintuigen geprikkeld

De tuin is rolstoeltoegankelijk en ook hier speelt beleving een centrale rol: kleuren van de natuur, geuren van het bos, de bloemen en de kruiden, de kabbelende fontein, de vogelgeluiden. De pottafels op stahoogte en rolstoelhoogte maken tuinieren voor iedereen mogelijk, een beperking speelt hier dus geen rol. Op de dierenweide voeren we graag de kippen en konijnen, het gevlekte varken en de mini-ezel Dorus. Deze knuffelweide met dieren heeft een positieve invloed op mensen met bijvoorbeeld dementie. Het kunnen zorgen voor de dieren geeft veel voldoening bij ouderen.

Door de combinatie van al deze activiteiten, ontspannende momenten en de aansprekende omgeving zien we de ouderen veel actiever worden en hun levensplezier terugvinden! Ze mogen en kunnen zichzelf zijn! 

Op uw behoefte afgestemd

Ouderen kunnen in onze Tuinkamer terecht voor één of meerdere dagdelen per week. Het vervoer en de lunch zijn inbegrepen. We stemmen de zorg graag precies af op uw behoefte. Met onze dagbesteding voorkomen we niet alleen dat senioren in een sociaal isolement raken, we bieden ook een dagstructuur, die ervoor zorgt dat er weer ritme en regelmaat ontstaat. Door veel beweging en structuur is goede gezondheid langer gewaarborgd, waardoor zelfstandig blijven wonen makkelijker wordt. Bovendien ontlasten we ook de mantelzorger.